Kvasny Prum. 1982; 28(8): 169-171 | DOI: 10.18832/kp1982034

Důležité faktory ovlivňující fermentabilitu. 2. Experimentální výsledky.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ, M. NENTWICHOVÁ

Nová metoda používaná k hodnocení exportních sladů na našem pracovišti dává obraz o hloubce prokvašení v provoze. Byly sledovány vlivy, které tuto vlastnost sladu mohou ovlivnit. Práce vycházela ze souhrnu literárních poznatků. Vlastní pokusy zahrnují sledování faktorů pěstebních, odrůdových a technologických. Pokusy prokázaly, že tato schopnost může být kladně ovlivněna pěstováním vysoce prokvašujících odrůd sladovnických ječmenů pěstovaných po okopanině, správně a v plné zralosti sklízení. Pří dalším zpracování je nutný vzdušný způsob máčení a celý postup výroby zaměřit k získání dobře rozluštěného kvalitního sladu.

Klíčová slova: fermentace, slad, plant scale

Zveřejněno: 1. srpen 1982