Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1982; 28(8): 174-176 | DOI: 10.18832/kp1982036
U producentů krmných kvasnic Torulopsis ethanolitolerans 235 a Candida utilis 231, rostoucích na minerální půdě se syntetickým ethanolem, byl zjišťován vliv kultivační teploty 30 - 39 °C na obsah jednotlivých aminokyselin v proteinu biomasy. Bylo zjištěno, že obsah aminokyselin v biomase kvasnic nebyl konstantní a měnil se s kultivačními podmínkami a podle použitého produkčního kmene. Nejvíce aminokyselin bylo syntetizováno kmenem Candida utilis 231 při kultivační teplotě 30 °C. Při zvýšených teplotách obsah aminokyselin v biomase úměrně klesal. U kmene Torulopsis ethanolitolerans 235 nejvyšší biosyntéza aminokyselin probíhala při 35 °C. Při nižší a vyšší teplotě než 35 °C syntéza aminokyselin opět klesala. Nalezené hodnoty pro optimální biosyntézu aminokyselin odpovídaly optimálním hodnotám kultivačních teplot stanoveným pro růstové parametry zkoušených produkčních kultur.
Zveřejněno: 1. srpen 1982