Kvasny Prum. 1982; 28(8): 174-176 | DOI: 10.18832/kp1982036

Složení proteinu krmných kvasnic kultivovaných při zvýšených teplotách.Recenzovaný článek

L. ADÁMEK, F. ŠTROS, M. RUT, J. RYBÁŘOVÁ

U producentů krmných kvasnic Torulopsis ethanolitolerans 235 a Candida utilis 231, rostoucích na minerální půdě se syntetickým ethanolem, byl zjišťován vliv kultivační teploty 30 - 39 °C na obsah jednotlivých aminokyselin v proteinu biomasy. Bylo zjištěno, že obsah aminokyselin v biomase kvasnic nebyl konstantní a měnil se s kultivačními podmínkami a podle použitého produkčního kmene. Nejvíce aminokyselin bylo syntetizováno kmenem Candida utilis 231 při kultivační teplotě 30 °C. Při zvýšených teplotách obsah aminokyselin v biomase úměrně klesal. U kmene Torulopsis ethanolitolerans 235 nejvyšší biosyntéza aminokyselin probíhala při 35 °C. Při nižší a vyšší teplotě než 35 °C syntéza aminokyselin opět klesala. Nalezené hodnoty pro optimální biosyntézu aminokyselin odpovídaly optimálním hodnotám kultivačních teplot stanoveným pro růstové parametry zkoušených produkčních kultur.

Klíčová slova: krmné kvasnice, Torulopsis ethanolitolerans, Candida utilis, biomasa

Zveřejněno: 1. srpen 1982