Kvasny Prum. 1983; 29(1): 7-9 | DOI: 10.18832/kp1983002

Použití izotachoforézy pro rozlišení kyselin ve víně.Recenzovaný článek

K. PRŮŠA, O. SMEJKAL

Sdělení obsahuje výsledky stanovení organických kyselin izotachofeoretickou analýzou v úpravě podle Polanského a Farkaše ve vzorcích jihomoravských vín z oblasti Bzenec, Velké Pavlovice, Mikulovo a Znojmo. Vína z okrajových oblastí mají nižší obsah  kyseliny vinné. Vína ze špatného ročníku 1980 měla rovněž nižší obsah kyseliny vinné, avšak vysoký obsah kyseliny jablečné, popř. kyseliny mléčné. Izotachoforetickou analýzu označují autoři  za velmi vhodnou k rychlé identifikaci a stanovení obsahu organických kyselin ve víně, která by po zavedení umožnila také účelné zásahy do technologických procesů.

Klíčová slova: isotachoféza, kyseliny, víno

Zveřejněno: 1. leden 1983