Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1983; 29(5): 103-106 | DOI: 10.18832/kp1983019
Současný vývoj ekologických podmínek má negativní vliv na vlastnosti vodních zdrojů, které mohou být příčinou odchylek ve sladařské a pivovarské technologii i v kvalitě finálních produktů. Po rekapitulaci základních vlastností provozních vod autorka probírá podrobně vliv jednotlivých komponentů chemického složení vod v jednotlivých fázích výrobního procesu. V dalším cituje dnešní možnosti úpravy chemického složení a sterilace vody. V závěru konstatuje, že celosvětový nepříznivý vývoj kvality vodních zdrojů a tím i provozních vod pro sladařský a pivovarský průmysl vyžaduje prohloubit kontrolu vod a tím zajistit možnost racionálně identifikovat řadu příčin některých anomálií v technologii a kvalitě sladu a piva.
Zveřejněno: 1. květen 1983