Kvasny Prum. 1983; 29(5): 103-106 | DOI: 10.18832/kp1983019

Kvalita provozních vod pro výrobu sladu a piva.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ

Současný vývoj ekologických podmínek má negativní vliv na vlastnosti vodních zdrojů, které mohou být příčinou odchylek ve sladařské a pivovarské technologii i v kvalitě finálních produktů. Po rekapitulaci základních vlastností provozních vod autorka probírá podrobně vliv jednotlivých komponentů chemického složení vod v jednotlivých fázích výrobního procesu. V dalším cituje dnešní možnosti úpravy chemického složení a sterilace vody. V závěru konstatuje, že celosvětový nepříznivý vývoj kvality vodních zdrojů a tím i provozních vod pro sladařský a pivovarský průmysl vyžaduje prohloubit kontrolu vod a tím zajistit možnost racionálně identifikovat řadu příčin některých anomálií v technologii a kvalitě sladu a piva.

Klíčová slova: pivo, slad, voda, kvalita

Zveřejněno: 1. květen 1983