Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1983; 29(6): 130-134 | DOI: 10.18832/kp1983024
Četné metody jako je autolýza, chemické a mechanické způsoby byly použity k destrukci kvasinkové buňky, a to zvláště v souvislosti s přípravou proteinů jednobuněčných organismů jako humánní potravy. Hlavní nevýhody těchto metod (dlouhá reakční doba potenciální toxicita a vysoké náklady) jsou značně eliminovány v případě enzymové destrukce buněčné stěny. V této souvislosti tato práce popisuje biodegradaci kvasinkových stěn enzymovým systémem, který je extracelulárně produkován v kultuře Streptomyces sp. 1228. Hlavními komponenty tohoto enzymového systému jsou dvě b-1,3-glukanázy, b-1,6-glukanáza, chitáza a peptidáza. Uvolnění intracelulárních bílkovin a cukrů bylo sledováno ve vztahu k vlivu pH a času inkubace buněk s lytickým systémem. Experimentální práce byla dále zaměřena na studium aplikace imobilizovaného lytického systému.
Zveřejněno: 1. červen 1983