Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 6


Tvorba oxidu siřičitého pivovarskými kvasinkami.Recenzovaný článek

J. VERNEROVÁ, A. MIKYŠKA, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1983022  

V práci se sledovaly faktory ovlivňující tvorbu oxidu siřičitého v průběhu kvašení mladiny. Porovnal se vývin oxidu siřičitého v jednotlivých fázích kvašení, vliv  hluboko a středně prokvašujících kmenů spodních pivovarských kvasinek Saccharomyces uvarum (carlbergensis), koncentrace rozpuštěného kyslíku v mladině a dávky násadních kvasnic na obsahu oxidu siřičitého v mladém pivu. Dominantní význam v dané problematice má kvasničný kmen. Při kvašení 12% světlé mladiny v laboratorních podmínkách produkoval největší množství oxidu siřičitého středně prokvašující kmen P2, nejmenší množství...

Fermentory pro výrobu krmných bílkovin v závodě Kojetín, k. p., Seliko.Recenzovaný článek

Z. AUNICKÝ, F. ŠTROS

Kvasny Prum. 1983; 29(6): 125-130 | DOI: 10.18832/kp1983023  

V článku je uveden popis charakteristika a účinnost nového typu provozních fermentorů pro výrobu krmných bílkovin ze syntetického ethanolu. Ve fermentorech o objemu 200 m3 byl použit odlišný typ vzdušnícího zařízení, který umožnil identifikaci přenosu kyslíku na provozní hodnotu 170-180 mol O2 . m-3. h-1. maximální výkon fermentoru, odpovídající uvedenému přenosu kyslíku, je337 kg obchodně suchých krmných bílkovin za hodinu. Dále je diskutována problematika zpracování provozních údajů a jejich vzájemné porovnávání.

Lytické enzymy a možnosti jejich využití.Recenzovaný článek

E. GALAS, S. BIELECKI, T. ANTCZAK

Kvasny Prum. 1983; 29(6): 130-134 | DOI: 10.18832/kp1983024  

Četné metody jako je autolýza, chemické a mechanické způsoby byly použity k destrukci kvasinkové buňky, a to zvláště v souvislosti s přípravou proteinů jednobuněčných organismů jako humánní potravy. Hlavní nevýhody těchto metod (dlouhá reakční doba potenciální toxicita a vysoké náklady) jsou značně eliminovány v případě enzymové destrukce buněčné stěny. V této souvislosti tato práce popisuje biodegradaci kvasinkových stěn enzymovým systémem, který je extracelulárně produkován v kultuře Streptomyces sp. 1228. Hlavními komponenty tohoto enzymového systému jsou dvě b-1,3-glukanázy, b-1,6-glukanáza, chitáza a peptidáza....

Modernizace a racionalizace technologických procesů při kontinuální výrobě šumivých vín. II. Část.Recenzovaný článek

R. VOLDŘICH, M. KAHLER, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(6): 135-137 | DOI: 10.18832/kp1983025  

Při kontinuální výrobě šumivého vína je důležité udržet v jednotlivých stupních homogenní prostředí, aby se zabránilo usazování a hromadění kvasinek na dně tanků, a tím se omezilo nebezpečí nadměrné autolýzy buněk. Snížením počtu kvasných tanků v koloně se podařilo vyrobit šumivé víno stejného složení a senzorického charakteru jako u šumivého vína z klasické výroby.