Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1983; 29(9): 205-208 | DOI: 10.18832/kp1983037
Při výrobě krmných etanolových kvasnic se jako zdroj stimulačních látek používají melasové lihovarské výpalky. Jako další zdroje byly zkoušeny autolyzátu S. cerevisiae, T. ethanolitolerans a supernatant po terminaci kvasničného mléka provozního kmene. Autolyzátu byly neúčinné ale supernatant po termizaci vykazoval srovnatelnou, nebo větší účinnost než melasové výpalky. Ztráty finálního produktu vzniklé při termizaci kvasničného mléka jsou z části nebo úplně kompenzovány stimulačním efektem přidaného supernatantu.Pro provozní podmínky byl z matematických vztahů odvozen nejekonomičtější způsob zpracování kvasničného mléka a dávek supernatantu pro recirkulaci.
Zveřejněno: 1. září 1983