Kvasny Prum. 1984; 30(2): 29-31 | DOI: 10.18832/kp1984006

Intenzifikace sladování použití, bioregulátorů.Recenzovaný článek

V. TODOROVÁ

Autorka sledovala nejprve v laboratorním měřítku změny cytologického rozluštění při klíčení ječmene působením těchto bioregulátorů: kyselina indoyl-3-octové (heteroauxin), IOK, komplexní enzymový preparát A s α-amylasovou a β-glukanasovou aktivitou a komplexní enzymový preparát B s proteolytickou aktivitou, bez aktivity amylolytické a cytolytické. Preparát IOK urychloval v použitých koncentracích cytolýzu klíčícího ječmene a stimuloval štěpení bílkovin; neměl vliv na obsah α-amylasy, avšak poněkud zvyšoval diastatickou mohutnost. Komplexní enzymový preparát A, přidaný exogenně, podporoval cytolýzu a zvyšoval α-amylolytickou aktivitu a diastatickou mohutnost. Komplexní enzymový preparát B neměl vliv na cytolytické rozluštění; zvyšoval obsah N-látek na optimum pro pivovarské účely. Laboratorní výsledky byly potvrzeny provozním sledováním a varními pokusy. Pozitivním výsledkem bylo snížení obsahu polyfenolů v pivu enzymovým preparátem A a zvýšení obsahu aminokyselin, kromě prolinu, metioninu a tyrosinu. Ekonomická efektivnost intenzifikace sladování se projevila zkrácením výrobního cyklu o jeden den.

Klíčová slova: sladování, intenzifikace, bioregulace, enzymový preparát

Zveřejněno: 1. únor 1984