Kvasny Prum. 1984; 30(5): 102-105 | DOI: 10.18832/kp1984019

K možnostem vývozu piva.Recenzovaný článek

J. ŘEHÁK

Výroba a vývoz piva českého typu má dlouhou historickou tradici. V 70. letech vývoz piva vzrůstá rychleji než výroba, ČSSR se posunula ze šestého na čtvrté místo mezi největšími světovými exportéry piva, podíl vývozu na výrobě vysoce převyšuje většinu typických pivovarských zemí. Je analyzována teritoriální struktura vývozu, efektivnost vývozu včetně hlavních aspektů ji ovlivňujících. Je zhodnocena úroveň domácí výrobní základny a postup její rekonstrukce a hlavní požadavky na stoupající kvalitativní parametry exportu, zejména prodlouženou trvanlivost piva, růst podílu lahvového piva, diverzifikaci sortimentu nabídky, potřebu zdokonalování pomocných a obalových materiálů jako sudů, etiket a korunkových uzávěrů. Rychlá reakce na požadavky zahraničních odběratelů, prohlubování spolupráce pivovarů s tuzemskými subdodavateli i v rámci RVHP je předpokladem dalšího zvyšování exportu československých piv.

Klíčová slova: pivo, slad, chmel, vývoz, pivovar, rekonstrukce

Zveřejněno: 1. květen 1984