Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1984; 30(6): 133-135 | DOI: 10.18832/kp1984026
Byla studována biosyntéza L-lysinu u kmenů Corynebacterium glutamicum a Brevibacterium flavum na fermentačních médiích, která obsahovala jako komplexní zdroj dusíku hydrolyzát psofokarpové mouky, připravené mletím bobů Psophocarpus tetragonolobus. Analýza aminokyselin prokázala možnost náhrady hydrolyzátu arašídové mouky tímto nestandardním zdrojem dusíku. S kmeny Corynebacterium glutamicum se dosahuje 44 - 46 g L-lysinu/l fermentačního média za 96 h kultivace, u kmene Brevibacterium flavum se produkce L-lysinu pohybují mezi 30 - 33 g/l média za stejnou dobu kultivace. V měřítku 2litrových fermentačních tanků bylo dosaženo produkce70 g L-lysinu/l fermentačního média. Psofokarpová mouka představuje významný zdroj dusíku pro fermentační technologie.
Zveřejněno: 1. červen 1984