Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1984; 30(11): 242-245 | DOI: 10.18832/kp1984046
Autorka sledovala modelovými kvasnými zkouškami možnosti rozvoje kontaminujících mikroorganismů za přítomnosti kulturních pivovarských kvasinek. Výsledkem bylo zjištění, že jednotlivé skupiny kontaminantů se sice při kvašení projevují různě, avšak vždy se pomnožují. Počet divokých kvasinek se při hlavním kvašení zvyšuje přibližně o 1 řád a při dokvašování se ještě zdvojnásobuje. Lactobacily se pomnožují silně, větší podíl jich však zůstává v mladém pivu. Při dokvašování se pomnožují dále, avšak podstatně méně než při hlavním kvašením. Počty pediokoků jsou na konci hlavního kvašení asi stejně jako při zakvašení a při dokvašování se jejich koncentrace řádově zvyšuje. Koliformní baktérie se sice při hlavním kvašení silně pomnožují, avšak většina jich zůstává v kvasničním sedimentu. Zbývající podíl se při dokvašování nemění.
Zveřejněno: 1. listopad 1984