Kvasny Prum. 1985; 31(5): 105-108 | DOI: 10.18832/kp1985017

Příprava krmných kvasnic z různých sacharidických surovin bezodpadovou technologií.Recenzovaný článek

J. RYBÁŘOVÁ, M. RUT

K testování vhodnosti sacharidických surovin pro výrobu krmných kvasnic byla použita metoda bezodpadové technologie. Tato metoda záležela v kontinuální kultivaci kvasnic při vysoké koncentraci kvasničné sušiny a v usušení celého objemu kultivačního média. Součástí testu bylo hodnocení krmivářské kvality získaných produktů. Pro zpracování černého sirobu a melasy není použitá bezodpadová technologie vhodná. Lepší výsledky byly získány při zpracování difúzní šťávy, těžké šťávy a rafinády, která sloužila pouze jako referenční surovina. Praktické použití difúzní a těžké šťávy pro výrobu krmných kvasnic zůstává problematické, hlavně vzhledem k horší krmivářské kvalitě finálních výrobků.

Klíčová slova: krmné kvasnice, cukr, výroba

Zveřejněno: 1. květen 1985