Kvasny Prum. 1985; 31(10): 236-242 | DOI: 10.18832/kp1985057

Změny metabolismu glukosy při hladovění pekařského droždí.Recenzovaný článek

J. PÁCA

Byly sledovány změny v rychlosti úbytku glukosy a tvorby ethanolu a acetátu, acidifikace média vyvolané přídavkem glukosy a endogenní respirace v průběhu aerobního hladovění pekařského droždí. Uvedená měření byla prováděna s čerstvým lisovaným expedičním droždím a dále s populací buněk aerobně hladověných 28,54 a96 h ve fyziologickém roztoku při teplotě35 °C. S výjimkou hladovění po dobu 96 h většina sledovaných parametrů vykazovala vzrůst hodnoty s rostoucí dobou hladovění. Přechodný vzrůst hodnoty endogenní respirace pozorovaný po přídavku glukosy s dobou hladovění klesal. U populace buněk hladověných 96 h byla zjištěna změna kinetiky tvorby ethanolu, prudký vzrůst tvorby kyseliny octové a naopak výrazná redukce rychlosti acidifikace média i endogenního metabolismu.

Klíčová slova: kvasinky, respirace,kyselina octová, glukosa

Zveřejněno: 1. říjen 1985