Kvasný Průmysl, 1985 (roč. 31), číslo 10
Chlazení a výroba piva I.Recenzovaný článek
A. KRATOCHVÍLE
Kvasny Prum. 1985; 31(10): 227-232 | DOI: 10.18832/kp1985055
Článek stručně objasňuje základní principy chlazení, uvádí vlastnosti běžných chladiv a teplonosných látek a přenos tepla teplonosnými látkami. V části 2 je pak formulován nutný instalovaný výkon chladicího zařízení ve vztahu k roční výrobě piva. Článek je úvodní částí pro vysvětlení technologickoprovozních podmínek chlazení v pivovarském provozu, které budou obsahem části II a III v následujících číslech časopisu.
Udržování provozních kmenů pekařských kvasinek.Recenzovaný článek
J. PÁSKOVÁ, J. FABIÁN, A. KOCKOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ
Kvasny Prum. 1985; 31(10): 232-236 | DOI: 10.18832/kp1985056
Byla ověřena možnost konzervace provozního hybridního kmene pekařské kvasinky lyofilizací nebo ultranízkou teplotou v kapalném dusíku. Po lyofilizaci v ředěném séru s 5 % laktosy přežilo 11,3 % buněk, zahříváním evakuovaných zatavených ampulí na80 °Cpo dobu 30 min (tepelný test) přežilo 1,6 % buněk. U lyofilizovaných kultur nebylo ani laboratorně, ani v podmínkách provozních fermentací nalezeno zhoršení technologických vlastností, ale statistickým hodnocením izolátů byla zjištěna zvýšená variabilita v nárůstu biomasy a její schopnosti zkvašovat maltosu. Konzervací ultranízkou teplotou s použitím kapalného dusíku přežilo...
Změny metabolismu glukosy při hladovění pekařského droždí.Recenzovaný článek
J. PÁCA
Kvasny Prum. 1985; 31(10): 236-242 | DOI: 10.18832/kp1985057
Byly sledovány změny v rychlosti úbytku glukosy a tvorby ethanolu a acetátu, acidifikace média vyvolané přídavkem glukosy a endogenní respirace v průběhu aerobního hladovění pekařského droždí. Uvedená měření byla prováděna s čerstvým lisovaným expedičním droždím a dále s populací buněk aerobně hladověných 28,54 a96 h ve fyziologickém roztoku při teplotě35 °C. S výjimkou hladovění po dobu 96 h většina sledovaných parametrů vykazovala vzrůst hodnoty s rostoucí dobou hladovění. Přechodný vzrůst hodnoty endogenní respirace pozorovaný po přídavku glukosy s dobou hladovění klesal. U populace buněk hladověných 96 h byla...
Vplyv kvality substrátov na produkciu sekundárnych metabolitov u niektorých húb.Recenzovaný článek
A. FUSKOVÁ, J. FUSKA, M. ŠTURDÍKOVÁ, J. AUGUSTÍN
Kvasny Prum. 1985; 31(10): 242-243 | DOI: 10.18832/kp1985058
Biosyntézu sekundárnych metabolitov húb možno usmerniť tiež použitým zdrojom uhlíka alebo dusíka. Biosyntézu vermikulínu a vermistatimu u P. vermiculatum, palitantinu a frekventinu u P. frequentans a tropolónov u P. stipitatum regulujú uhlíkaté zdroje. Biosyntéza giberelínov a bikaverínov u Giberella fujikuroi, duklauxinu a cytostipinu u P. stipitatum je ovplyvnená použitými dusíkatými substrátmi.