Kvasny Prum. 1986; 32(2): 33-36 | DOI: 10.18832/kp1986008

Stanovení těkavých mastných kyselin v melase.Recenzovaný článek

L. PROCHÁZKA, F. KVASNIČKA, A. ŠTECHOVÁ

Jelikož průběh fermentace melasy je ovlivňován složením jejího necukerného podílu, je třeba analyzovat přítomná množství inhibitorů. Ke stanovení obsahu jednotlivých těkavých mastných kyselin bylo použito metody kapilární izotachoforézy (ITP). Jednotlivé kyseliny byly stanoveny po separaci destilací s vodní parou. Metodu se podařilo kromě toho modifikovat pro stanovení kyseliny mravenčí a octové v melase přímo po zředění vodou. Ze získaných výsledků je nutné věnovat zvýšenou pozornost zjištění, že obsah kyseliny mravenčí v tuzemských melasách je asi o 0,1 hm. % (1000 mg/kg) vyšší než v melasách zahraničních.

Klíčová slova: melasa, fermentace, inhibitor, kyselina octová, kyselina mravenčí, kapilární izotachoforéza

Zveřejněno: 1. únor 1986