Kvasny Prum. 1986; 32(7-8): 156-158 | DOI: 10.18832/kp1986039

Měření pěnivosti piva.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

Sledovala se pěnivost čtyř druhů piv při napěňování pádem ze zvláštní nálevky nebo ultrazvukem. Oba způsoby umožnily napěňovat stejné množství piva (105 ml) ve válcovité nádobce s průměrem55 mma výškou130 mm. Pěnivost piv se hodnotila podle doby částečného rozpadu pěny. Tato doba zahrnuje počáteční fáze rozpadu pěny i stékání piva z pěny a odpovídá posuzování pěny spotřebitelem před napitím piva. Pěnivost piv se měřila fotoelektrickým přístrojem, umožňujícím měřit dobu částečného rozpadu pěny, rozpad pěny podle modifikace metody Rosse Clarka i úplný rozpad pěny do vzniku lysinky.

Klíčová slova: pivo, složení, pěna, pěnivost, měření

Zveřejněno: 1. červenec 1986