Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1986; 32(7-8): 194-196 | DOI: 10.18832/kp1986053
U vybraného souboru kmenů Saccharomyces cerevisiae byla testována schopnost zvýšené produkce ergosterolu. Obsah ergosterolu, D5,7sterolů i celkovýchstrolů závisí na použitém kmenu i na podmínkách kultivace. Nejlepšími producenty byly kmeny A22 a KBD, dosahující asi 2 % ergosterolu v sušině při fermentaci na melasové půde s kukuřičným výluhem. Poměr ergosterolu a 24/28/dehydroergosterolu v syntetické Olson-Jonsonově půdě byl ve srovnání s fermentacemi na melasové půdě s kukuřičným výluhem dvojnásobný.
Zveřejněno: 1. červenec 1986