Kvasny Prum. 1986; 32(7-8): 194-196 | DOI: 10.18832/kp1986053

Obsah a složení sterolů různých kmenů Saccharomyces cerevisiae.Recenzovaný článek

B. BĚHALOVÁ, Č NOVOTNÝ, J. ZAJÍČEK, J. PÁSKOVÁ, J. LATINÁK, M. KOŽENÝ

U vybraného souboru kmenů Saccharomyces cerevisiae byla testována schopnost zvýšené produkce ergosterolu. Obsah ergosterolu, D5,7sterolů i celkovýchstrolů závisí na použitém kmenu i na podmínkách kultivace. Nejlepšími producenty byly kmeny A22 a KBD, dosahující asi 2 % ergosterolu v sušině při fermentaci na melasové půde s kukuřičným výluhem. Poměr ergosterolu a 24/28/dehydroergosterolu v syntetické Olson-Jonsonově půdě byl ve srovnání s fermentacemi na melasové půdě s kukuřičným výluhem dvojnásobný.

Klíčová slova: Saccharomyces cerevisiae, testování kmenů, steroly

Zveřejněno: 1. červenec 1986