Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1986; 32(10): 239-241 | DOI: 10.18832/kp1986067
V práci je stručný popis přípravy enzymu askorbátperoxidasy a přehled optimálních podmínek pro jeho aplikaci ke specifické a kvantitativní oxidaci kyseliny askorbové v extraktech různých nealkoholických nápojů. Spojení této oxidace s běžnými způsoby stanovení vitaminu C se zachovává jednoduchost provedení analýzy, avšak zvyšuje se specifika metody. Na základě hodnocení několika analytických způsobů a srovnání jejich výsledků s výsledky dosaženými použitím renomovaného setu firmy Boehringer (Mannheim) se doporučují dvě různé modifikace stanovení vitaminu C v nápojích: redukce železité soli v původním a v enzymově oxidovaném vzorku a kolorimetrické stanovení železnaté soli (pro málo barevné nápoje) a kolorimetrické stanovení 2,4-dinitrofenylosazonů v původním a v enzymově oxidovaném vzorku. Oběma metodami lze spolehlivě určit vitamin C v množství 3 mg na100 gnápoje.
Zveřejněno: 1. říjen 1986