Kvasny Prum. 1987; 33(8-9): 233-236 | DOI: 10.18832/kp1987045

Charakteristika piva českého typu.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN

Přibližně před 100 lety se na území České socialistické republiky konstituoval svébytný typ piva, označovaný dnes jako pivo českého typu. Po organoleptické stránce je toto pivo charakterizováno nízkou celkovou intenzitou vůně, silným řízem a plností a silnou intenzitou hořkosti poněkud drsnějšího charakteru. Důležitými typovými znaky jsou nepřítomnost ovocných, esterových a parfémových složek vůně a chuti a vysoká pěnivost. Toto pivo je poněkud méně prokvašeno, má tedy nižší obsah ethanolu a tím menší opojný účinek. Při konzumaci pivo českého typu pobízí k dalšímu napití, při rozsáhlejší konzumaci vyvolává nižší negativní účinky než piva jiného typu. Z tohoto důvodu si pivo českého typu získalo a stále udržuje velkou oblibu spotřebitelské veřejnosti v tuzemsku i v zahraničí.

Klíčová slova: pivo, charakter, intenzita, vůně, senzorika

Zveřejněno: 1. srpen 1987