Kvasny Prum. 1988; 34(2): 37-39 | DOI: 10.18832/kp1988005

Studium rezistence mikroorganismů vůči desinfekčním prostředkům.Recenzovaný článek

V. KURZOVÁ

Studie se zabývá sledováním průběhu vzniku rezistence u pivovarských kontaminujících mikroorganismů vůči desinfekčnímu prostředku Persteril (35% kyselina peroctová) za podmínek studené sanitace. Výsledky ukázaly, že testované mikroorganismy vykazovaly za sledovaných podmínek v této schopnosti rozdílné vlastnosti. U zástupců rodu Pediococcus a Escherichia coli nebyl zjištěn žádný posun ke vzniku rezistence. Naopak byla za sledovaných podmínek prokázaná možnost vzniku rezistence u laktobacilů a kvasinek.

Klíčová slova: pivo, kvasinky, laktobacily, Escherichia coli, dezinfekce

Zveřejněno: 1. únor 1988