Kvasny Prum. 1988; 34(7): 193-197 | DOI: 10.18832/kp1988029

Zpracování odpadních kvasnic a stažkového piva. II. Výsledky provozních zkoušek.Recenzovaný článek

P. ŤOPKA, J. VOBORSKÝ

Druhá část sdělení se zabývá podmínkami uchovávání kvasnic před jejich separací kalolisem a vrácení získaného piva do horké mladiny. Na základě výsledků povozních zkoušek doporučují autoři uchovávání kvasnic maximálně po dobu 2 dnů, při teplotách pod 2 °C. Předchází se tak rozsáhlé autolýze a kontaminaci kvasnic. Filtrace stažkových kvasnic z ležáckých tanků je možná buď ve směsi s přebytečnými kvasnicemi ze spilky v poměru 1 : 1 nebo s přídavkem hrubé křemeliny 150 až 250 g.hl-1 kvasnic. Při 5% podílu stažkového piva přidaného k horké mladině nebyly zjištěny analytické nebo senzorické odchylky u stočeného piva. Z hlediska provozní jistoty se doporučuje omezit podíl stažkového piva na 2,5 %.

Klíčová slova: odpadní kvasnice, uchovávání, pivo,mladina, separace, filtrace

Zveřejněno: 1. červenec 1988