Kvasny Prum. 1989; 35(7): 195-199 | DOI: 10.18832/kp1989025

Nové zkušenosti se senzorickým hodnocením jakosti piva.Recenzovaný článek

M. ČERNÝ, J. ŠTICHAUER

Článek shrnuje dosavadní poznatky o metodách senzorické analýzy piva, používaných v ČSSR. Autoři porovnávají jednotlivá schémata, specifikují jejich nedostatky a navrhují způsoby jejich odstranění. Podrobně rozebírají "Univerzální schéma senzorické analýzy piva" podle Cáříma, navrhují drobné dílčí úpravy a doporučují, aby se československá pivovarská veřejnost sjednotila v používání tohoto upraveného schématu zároveň s používáním uzančních vazeb mezi výsledky "objektivní senzorické analýzy" a subjektivním hodnocením obliby piva. Jednotné používání této metody by zvýšilo přesnost provádění degustací v závodech a umožnilo širší využití takto získaných výsledů. V neposlední řadě používání jednotné metodiky by zpřesnilo výsledky provádění celostátních přehlídek jakosti piva.

Klíčová slova: senzorická analýza, schéma, pivo, jakost

Zveřejněno: 1. červenec 1989