Kvasny Prum. 1990; 36(3): 66-70 | DOI: 10.18832/kp1990008

Porovnání křemelin Calofrig a Celite při filtraci piva.Recenzovaný článek

J. VOBORSKÝ, V. POTĚŠIL

Modelovými filtračními zkouškami byly porovnány vlastnosti dvou základních typů čs. křemelin Calofrig s křemelinami Celite; hrubá křemelina F 60 s křemelinou HSC, jemná křemelina F 4 s křemelinou FC-E. Rozdíly ve prospěch Celite lze do značné míry eliminovat vhodnou aplikací křemelin Calofrig. Nižší Objem za mokra křemeliny F 60 se vyrovná v základní vrstvě zvýšením hmotnosti o 30 % oproti HSC. Při dávkování poskytují čs. křemeliny u dobře filtrovatelných piv téměř shodné výsledky jako křemeliny Celite. Při filtraci hůře filtrovatelných piv křemelinou F 60 je nutno počítat s vyšším tlakovým nárůstem oproti HSC (10 až 50 %) a při aplikaci jemné křemeliny F 4 s poněkud nižší ostrostí filtrace (o 0,05 až 0,20 j. EBC). Tento rozdíl se téměř stírá smícháním křemeliny F 4 s FC-E v dávkovací směsi v poměru 1:1.

Klíčová slova: pivo, filtrace, křemelina

Zveřejněno: 1. březen 1990