Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1993; 39(8): 226-228 | DOI: 10.18832/kp1993015
Článek pojednává o možnostech výpočtu hodnot alkoholu, skutečného a původního extraktu z úbytku hmotnosti kvasných nádobek při laboratorním kvašení. Obecné látkové bilance umožňují výpočet klasické chemické analýzy piva i výpočet bilančních koeficientů udávajících množství zkvašeného extraktu, vzniklého oxidu uhličitého a kvasnic, připadajících na1 galkoholu. Výpočty se řeší s korekcí na vlhkost, unikající s oxidem uhličitým i bez této korekce. Program vycházející z těchto výpočtů umožňuje jednoduše sledovat kvašení při výběru kvasničných kmenů a laboratorním hodnocení vlivů, působících na kvašení.
Zveřejněno: 1. srpen 1993