Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1994; 40(3): 70-74 | DOI: 10.18832/kp1994005
Článek se zabývá tvorbou dusitanů v počáteční fázi kvašení. Tvorba dusitanů se sledovala v modelovém systému, skládajícím se z tlumivého roztoku s dusičnanem draselným (pH 5,0), kontaminovaných kvasnic a m-fenylendiaminu. Přídavek kvasničného autolyzátu a peptonu stimuloval redukci dusičnanů, zatímco zkvasitelné cukry potlačovaly redukci dusičnanů v přítomnosti kvasnic. Inhibici redukce dusičnanů při kvašení lze částečně vysvětlit poklesem pH a tvorbou ethanolu během kvašení, ale kromě toho se pravděpodobně uplatňuje další mechanismus, spojený s přednostním využitím živných látek a růstových faktorů kvasinkami.
Zveřejněno: 1. březen 1994