Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1995; 41(8): 223-238 | DOI: 10.18832/kp1995014
Jednorázové (skalární) hodnocení hořkosti piva není dostatečně spolehlivé a mělo by se naradit dynamickým hodnocením, tedy stanovením celé časové posloupnosti vývoje hořkosti při ochutnání. Stanovení časových průběhů průměrných hodnot hořkosti, mediánů nebo vyjádření pomocí polynomu ąpatně vystihuje variabilitu výsledků od jednotlivých hodnotitelů. Lépe se proto osvědčilo hodnocení výsledků metodou analýzy hlavních komponent (PCA), kde při zahrnutí přísluąných skóre prvých tří hlavních komponent se vystihl rozptyl výsledků s 95 % přesností. Velký rozptyl výsledků lze vysvětlit přirozenou růzností odezvy na hořkost piva u jednotlivých hodnotitelů.
Zveřejněno: 1. srpen 1995