Kvasny Prum. 1995; 41(8): 223-238 | DOI: 10.18832/kp1995014

Moderní metody hodnocení senzorické hořkosti piva.Recenzovaný článek

J. VELÍ©EK, L. KALINOVÁ, J. POKORNÝ

Jednorázové (skalární) hodnocení hořkosti piva není dostatečně spolehlivé a mělo by se naradit dynamickým hodnocením, tedy stanovením celé časové posloupnosti vývoje hořkosti při ochutnání. Stanovení časových průběhů průměrných hodnot hořkosti, mediánů nebo vyjádření pomocí polynomu ąpatně vystihuje variabilitu výsledků od jednotlivých hodnotitelů. Lépe se proto osvědčilo hodnocení výsledků metodou analýzy hlavních komponent (PCA), kde při zahrnutí přísluąných skóre prvých tří hlavních komponent se vystihl rozptyl výsledků s 95 % přesností. Velký rozptyl výsledků lze vysvětlit přirozenou růzností odezvy na hořkost piva u jednotlivých hodnotitelů.

Klíčová slova: pivo, hořkost, senzorické hodnocení, metody

Zveřejněno: 1. srpen 1995