Kvasny Prum. 1996; 42(7-8): 245-246 | DOI: 10.18832/kp1996019

Stanovení polyaromatických uhlovodíků v pivu.Recenzovaný článek

M. JURKOVÁ, D. ČADKOVÁ, J. ČULÍK

Metodou kapalinové chromotografie s fluorescenční detekcí byly analyzovány některé polycyklické aromatické uhlovodíky přítomné v pivu. Sledované uhlovodíky byly izolovány z piva na membránových extrakčních discích 3M Empore Cl 8, rozpuštěny v methanolu a separovány na analytické koloně Nucleosil 5-PAH (Macherey-Nagel) gradientovou elucí s mobilní fází acetonitril-voda. Předběžné výsledky naznačují, že celkový obsah polycyklických aromatických uhlovodíků v pivu se pohybuje pravděpodobně na úrovních pod 1 mg/l ' a nepřekročí tak navrhovaný hygienický limit pro poživatiny.

Klíčová slova: PAH, SPE, pivo, kontaminace poživatin, HPLC

Zveřejněno: 1. červenec 1996