Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1996; 42(10): 310-314 | DOI: 10.18832/kp1996024
Článek shrnuje základní údaje o přípravě a vlastnostech ethanolových chmelových extraktů a CO2-extraktů. Zvláštní pozornost je věnována novinkám při výrobě ethanolových extraktů od roku 1989. Vzájemně jsou porovnávány chmel, pelety typů 90 a PUC, ethanolové extrakty a CO2-extrakty z hlediska obsahu celkových pryskyřic, α-kyselin, ß-frakce a jejich vzájemného poměru, vše u odrůd chmele Hallertauer Northern Brewer, Hallertauer Perle a Hallertauer Hersbrucker Spät, ročník 1995. Nejvyšší poměr α-kyselin k ß-frakci vykazovaly CO2-extrakty, u ostatních porovnávaných přípravků byl poměr přibližně o 0,1 až 0,2 nižší. Poznatky uvedené v práci vyúsťují v závěr, že ethanolový postup při přípravě extraktů nové generace nevykazuje oproti extrakci oxidem uhličitým již žádné nevýhody
Zveřejněno: 1. říjen 1996