Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1997; 43(4): 99-101 | DOI: 10.18832/kp1997007
V práci byly pomocí laboratorních kvasných zkoušek zjištěny alkoholové výtažky u vybraných odrůd a novošlechtění tritikale. K hydrolýze škrobu byly použity obchodní enzymové preparáty, což umožnilo vedení pokusu tzv. studeným beztlakovým způsobem. Ve výtěžcích lihu mezi jednotlivými vzorky byly zjištěny průkazné rozdíly, přičemž nejvyššího výtěžku dosáhla odrůda Ring (40,69 litrů a.a./l00 kg suš.) a nejnižšího jarní novošlechtění V-1 (37,03 litrů a.a./l00 kg suš.). Obsah škrobu v zrnu nebyl směrodatný pro alkoholovou výtěžnost. Bylo konstatováno, že kvasná zkouška by se mohla stát vhodným parametrem pro určování odrůd tritikale vhodných pro lihovarské využití.
Zveřejněno: 1. duben 1997