Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1997; 43(7-8): 200-202 | DOI: 10.18832/kp1997015
Vyšší požadavky na kvalitu hotového výrobku s sebou přinášejí i vyšší nároky na kontrolu jednotlivých výrobních kroků. V článku jsou uvedena kritéria hodnocení scezovacího procesu pro moderní typy varen. Je zde popsán vliv koncentrace pevných látek ve sladině na kvalitu mladiny a vyráběného piva. Hlavní pozornost je věnována analytické metodě stanovení koncentrace pevných látek ve sladině v průběhu scezování a jejímu uplatnění v provozních podmínkách. Součástí článku jsou též praktické zkušenosti při provádění tohoto stanovení v několika pivovarech v České republice. Dále jsou porovnávány dvě modifikace stanovení koncentrace pevných látek za horka a za studena.
Zveřejněno: 1. červenec 1997