Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1998; 44(3): 69-71 | DOI: 10.18832/kp1998006
Pivo patří k nejzdravějším potravinám, které může člověk konzumovat. Při přiměřené spotřebě kladné účinky pití piva značně převyšují možné negativní vlivy. V práci jsou diskutovány jednotlivé účinky piva na zdraví. Pivo obsahuje všechny složky, které lidské tělo potřebuje. Díky nízké koncentraci alkoholu dochází při rozumném požívání piva ke snižování stresů, podpoře krevního oběhu, snižuje se riziko srdečně cévních onemocnění. Pivo je zdrojem energie, i když neobsahuje tuky. Je zdrojem vitaminů. Obsahuje relativně málo sodíku. Obsahuje hořké chmelové látky. Má antibakteriální vlastnosti. Působí proti vzniku osteoporózy. Má díky anthokyanogenům a polyfenolům kladný vliv na činnost srdce a trávicího traktu. Díky přítomným lapačům radikálů jsou pivu připisovány i antikarcinogenní účinky. Z hlediska obsahu cizorodých látek patří pivo k nejméně zatíženým potravinám.
Zveřejněno: 1. březen 1998