Kvasny Prum. 1998; 44(11): 311-312 | DOI: 10.18832/kp1998022

Rychlé odstranění oxidu uhličitého z nápojů.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Oxid uhličitý se z piva odstraňoval třepáním nebo mícháním v dekarbonizátoru. Obsah zbytkového oxidu uhličitého v pivu závisel na teplotě, době a intenzitě míchání. Při dekarbonizaci mícháním za současného zavádění dusíku nad hladinu piva při 25 °C poklesl obsah oxidu uhličitého během 20 s přibližně na koncentraci, odpovídající lO min třepáni na třepačce, obsah alkoholu byl asi o 0,05 % vyšší. Potlačením úniku alkoholu při dekarbonizaci se získají vyšší výsledky původního extraktu piva. Popsaná technika dekarbonizace umožňuje úpravou vzorku před analýzou získat její přesnější výsledky a ovlivnit tím ekonomiku výroby piva.

Klíčová slova: oxid uhličitý, pivo, nápoje

Zveřejněno: 1. listopad 1998