Kvasny Prum. 1999; 45(7-8): 187-190 | DOI: 10.18832/kp1999014

Uplatnění nových českých hybridních odrůd chmele v pivovarském průmyslu.Recenzovaný článek

K. KROFTA, J. ČEPIČKA, J. KUBÍČEK

České hybridní odrůdy Bor, Sládek a Premiant se začínají pěstovat ve větším měřítku od poloviny 90. let jako reakce na odbytovou krizi jemných aromatických chmelů. Nové odrůdy patří mezi chmele aromatické a hořké. Složení chmelových pryskyřic a silic dává předpoklady k jejich dobrému uplatnění v pivovarech. Varní zkoušky byly provedeny v čtvrtprovozním i provozním měřítku. Experimentální varní zkoušky ukázaly, že české hybridní odrůdy jsou vhodné k přímému chmelení a to jak v pivovarech s klasickou technologií kvašení, tak s technologií kvašení v CKT. Příznivě vyznělo i srovnání s mnoha zahraničními odrůdami.

Klíčová slova: chmelové odrůdy, alpha-hořké kyseliny, chmelové silice, hořkost

Zveřejněno: 1. červenec 1999