Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1999; 45(7-8): 187-190 | DOI: 10.18832/kp1999014
České hybridní odrůdy Bor, Sládek a Premiant se začínají pěstovat ve větším měřítku od poloviny 90. let jako reakce na odbytovou krizi jemných aromatických chmelů. Nové odrůdy patří mezi chmele aromatické a hořké. Složení chmelových pryskyřic a silic dává předpoklady k jejich dobrému uplatnění v pivovarech. Varní zkoušky byly provedeny v čtvrtprovozním i provozním měřítku. Experimentální varní zkoušky ukázaly, že české hybridní odrůdy jsou vhodné k přímému chmelení a to jak v pivovarech s klasickou technologií kvašení, tak s technologií kvašení v CKT. Příznivě vyznělo i srovnání s mnoha zahraničními odrůdami.
Zveřejněno: 1. červenec 1999