Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2000; 46(10): 275-277 | DOI: 10.18832/kp2000022
Na základě zakázky Mze ČR byl uskutečněn průzkum obsahu nejdůležitějších cizorodých látek, které mohou ze sladovnického ječmene pronikat do piva. Ve sladovnických ječmenech ČR sklizně 1999 byly provedeny analýzy 50 vzorků ječmenů na obsah těkavých N-nitrosaminů, těžkých kovů (As, Hg, Pb, Cd, Ni, Cr, Cu), polyaromatických uhlovodíků, biogenních aminů a v obilovinách nejfrekventovanějších mykotoxinů a pesticidů. Z hlediska piva se jedná o nejzávadnější kontaminanty, které by z ječmene mohly přecházet , v pivu byly nejčastěji jako pozitivní zaznamenány a jejich sledování je předepsáno prováděcí vyhláškou č 298/1997 Sb. v aktuálním zněník zákonu č 110/1997 Sb. o potravinách. Celkem bylo provedeno více než 1200 analýz. Výsledky byly pozorovány s předepsanými limity, statisticky zhodnoceny a byla vyhodnocena vyplývající rizika pro výrobu sladu a piva.
Zveřejněno: 1. říjen 2000