Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 10


Obsah vybraných cizorodých látek ve sladovnickém ječmeni ČR ze sklizně 1999.Recenzovaný článek

V. KELLNER, P. ČEJKA, L. ČERNÝ, J. ČULÍK, M. JURKOVÁ, T. HORÁK, J. PRÝMA, R. MIKULÍKOVÁ

Kvasny Prum. 2000; 46(10): 275-277 | DOI: 10.18832/kp2000022  

Na základě zakázky Mze ČR byl uskutečněn průzkum obsahu nejdůležitějších cizorodých látek, které mohou ze sladovnického ječmene pronikat do piva. Ve sladovnických ječmenech ČR sklizně 1999 byly provedeny analýzy 50 vzorků ječmenů na obsah těkavých N-nitrosaminů, těžkých kovů (As, Hg, Pb, Cd, Ni, Cr, Cu), polyaromatických uhlovodíků, biogenních aminů a v obilovinách nejfrekventovanějších mykotoxinů a pesticidů. Z hlediska piva se jedná o nejzávadnější kontaminanty, které by z ječmene mohly přecházet , v pivu byly nejčastěji jako pozitivní zaznamenány a jejich sledování je předepsáno prováděcí vyhláškou č 298/1997 Sb. v aktuálním...

Technologický význam dusíkatých látek v ječmeni a sladu.Recenzovaný článek

J. PROKEŠ

Kvasny Prum. 2000; 46(10): 277-279 | DOI: 10.18832/kp2000023  

Z pivovarského hlediska je dusík jednou z nejvýznamnějšíc složek ječmene. Článek shrnuje nejdůležitější poznatky o formách a výskytu dusíku v ječmeni, jeho vlivu na jakost ječmene a z něho vyráběného sladu. Součástí článku jsou rovněž zásady pro zpracování ječmenů s vyšším obsahem bílkovin. Okrajově je věnována pozornost vlivu sladu a jakost a senzorickou stabilitu piva.

Modulární turbidimetr pro praktickou výuku v pivovarství a nápojovém průmyslu (část 1).Recenzovaný článek

P. SLADKÝ, M. DIENSTBIER

Kvasny Prum. 2000; 46(10): 280-283 | DOI: 10.18832/kp2000024  

Zákal či turbidita je optická vlastnost tuhých, plynných a zvláště kapalných látek. Zakalení látek je dáno přítomností různých druhů a možností částic pod- i nadmikronových rozměrů, které způsobují rozptyl světla. Rozptyl světla se proto používá i ke stanovení velikosti zákalu studovaných látek. Velikost zákalu kapalin závisí velmi složitě na vlastnostech zákalotvorných částic ve vztahu k vlastnostem měřícího světla šířícího se zakaleným prostředím. Tato závislost je obecně nelineární. To platí zvláště o zákalu piva a jeho meziproduktů i ostatních druhů nápojů, které mají charakter různorodých kapalných disperzí. Správné a účinné použití metod...