Kvasny Prum. 2001; 47(3): 66-68 | DOI: 10.18832/kp2001005

Ozimý ječmen z hlediska sladovnického.Recenzovaný článek

V. PSOTA

Význam sladovnického ječmene jako alternativní pivovarské suroviny roste se šlechtitelským pokrokem, ale i s nepříznivým průběhem počasí v daném roce.  V práci je na základě  zahraničních  výsledků,  výsledků  z  pokusů  EBC  a výsledků hodnocení odrůd v České republice porovnán ozimý ječmen  s  jarním  ječmenem  z  hlediska  jeho  využití  jako suroviny pro  výrobu sladu. Využití ozimého ječmene v České republice je výrazně ovlivněno tradicí. Tiffany je doposud jedinou registrovanou (1999) sladovnickou odrůdou ozimého ječmene v České republice.

Klíčová slova: ozimý ječmen, jarní ječmen, sladovnická kvalita

Zveřejněno: 1. březen 2001