Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2003; 49(2): 34-39 | DOI: 10.18832/kp2003003
Již čtvrtým rokem proběhlo hodnocení pivovarské jakosti sklizně ječmene. Hlavním tématem článku je porovnání provozně vyrobených sladů z ječmenů sklizených v různých regionech České republiky. Pivovarské porovnání probíhalo ve čtvrtprovozním pokusném minipivovaru klasickou výrobní technologií. Pozornost byla věnována především technologickým aspektům a analytickým rozdílům jednotlivých várek, a to jak u meziproduktů (mladina) tak i v hotovém pivu. Nedílnou součástí bylo i hodnocení senzorické jakosti vyrobených piv a jejich vzájemné porovnání. U žádné ze sledovaných variant nebyly nalezeny výraznější anomálie. Ve srovnání s předchozími ročníky jsou slady vyrobené z ječmenů ze sklizně 2002 vyrovnanější. Žádný ze sledovaných parametrů jak u sladu, tak i mladiny nebo piva nevybočoval z obvyklých hodnot.
Zveřejněno: 1. únor 2003