Kvasny Prum. 2003; 49(6): 154-159 | DOI: 10.18832/kp2003010

Základní principy šlechtění sladovnického ječmene (část 1).Recenzovaný článek

Ivan LANGER
SELGEN, a. s., Šlechtitelská stanice Stupice, 250 84 Sibřina

Článek shrnuje současné poznatky o šlechtění sladovnického ječmene. První část je po stručném popisu ječmene Hordeum vulgare ssp. vulgare, jeho genové charakteristiky a chromosomové mapy zaměřena na proces šlechtění. Jsou popsány historické i současně užívané konvenční postupy šlechtění (rodokmenová metoda, metoda hromadně-populační, metoda populačně-rodokmenová a metoda raného zkoušení výnosu) s jejich výhodami i negativními stránkami. Druhá část článku se nejprve zabývá strategií výběru na jednotlivé znaky (výnos, agronomické vlastnosti, odolnost proti chorobám, sladovnická jakost), Každý znak je stručně charakterizován a uvedena vhodná metoda výběru. Následuje popis moderních metod šlechtění, založených na molekulární genetice (využití molekulárních markerů a transgenoze).

Klíčová slova: ječmen, šlechtění, kvalita

Zveřejněno: 1. červen 2003