Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2003; 49(11-12): 326-335 | DOI: 10.18832/kp2003020
Dynamika procesů stárnutí českých odrůd chmele (Žatecký červeňák, Sládek, Premiant, Agnus) byla sledována formou dlouhodobých testů skladování v období 2000 až 2002. Chmele v nezpracované hlávkové formě a granulované chmele typu G 90 byly skladovány po dobu 12 měsíců v klimatizovaném i neklimatizovaném skladu.Stárnutí chmelů bylo analyticky hodnoceno na základě úbytku hořkých kyselin, chmelových silic, dále stanovením indexu stárnutí chmele (HSI) a oxidačního indexu silic (OIS). V průběhu skladování chmelů byl zaznamenán podle očekávání pokles obsahu hořkých kyselin. Největší úbytky alfa-hořkých kyselin u nezpracovaných chmelů byly zaznamenány u odrůdy Agnus (80 %), nejnižší u odrůdy Premiant (31 %). Skladování chmelů v klimatizovaném skladu a granulace s následným skladováním produktu v inertní atmosféře se projevily podstatným snížením ztrát obsahu alfa-hořkých kyselin na 5 až 27 %. Bezrozměrné indexy HSI a OIS se ukázaly jako objektivní ukazatele stavu stáří chmelů s tím, že OIS je přibližně o řád citlivější v porovnání s HSI. V rychlosti stárnutí byly nalezeny značné meziodrůdové rozdíly. Nejstabilnější se ukázala odrůda Premiant, v nezpracované formě stárne nejrychleji odrůda Agnus. Pivovarské testy starších chmelů, provedené ve čtvrtprovozním měřítku, ukázaly, že jejich hořčící vydatnost se stárnutím mění mnohem méně, než by odpovídalo poklesu obsahu alfa-hořkých kyselin.
Zveřejněno: 1. listopad 2003