Kvasny Prum. 2003; 49(11-12): 340-343 | DOI: 10.18832/kp2003022

Charakterizace bakteriální kontaminace v pivu metodou PCR.Recenzovaný článek

Jaroslav VOHÁNKA, Pavel DOSTÁLEK, Jaromír FIALA, Ida HOLLEROVÁ
1 Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha, Technická 5, Praha 6
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Lípová 15, Praha 2

Metoda PCR byla testována pro stanovení nejčastější bakteriální kontaminace v pivovarství - bakterií mléčného kvašení. Již dříve byla použita řada biochemických metod k charakterizaci izolátů bakterií rodu Lactobacillus.V této práci byla provedena izolace a amplifikace DNA ze 14 kmenů tohoto rodu. Pomocí metody PCR byly všechny izoláty potvrzeny jako příslušníci rodu Lactobacillus. Jednotlivé izoláty ale nebylo možno rozlišit druhově.

Klíčová slova: pivo, kontaminace, Lactobacillus, PCR, DNA, analýza

Zveřejněno: 1. listopad 2003 

Reference

  1. Hollerová, I., Yansanjav, A., Němec, M.: Identifikace G+ bakteriální kontaminace v pivovarství.31.Pivovarsko-sladařský seminář, 25.-26.9.2002.
  2. Hampl, B.: Mikrobiologie, část 1., SNTL Praha 1964, s. 47.
  3. EBC Analytica Microbiologica II, EBC Microbiology Group, 1992.
  4. Hollerová, I., Poborská, P., Čabrádková, V., Říhová P.: Zjišťování škodlivosti vybraných druhů mikroorganismů pro hotové pivo. VÚPS Praha, 2002, s. 2.
  5. Hollerová, I., Kohoutová, P., Čabrádková V.: Rychlá identifikace, průkaz a stanovení kontaminujících mikroorganismů. VÚPS Praha, 1998, s. 3.
  6. Anonym: Guide - NucleoSpin Tissue kit, GenXpress Service &Vetrieb GmbH, 2002.
  7. Hollerová, I., Kubizniaková, P., Čabrádková V.: Zjišťování škodlivosti vybraných druhů mikroorganismů pro hotové pivo. VÚPS Praha, 2001, s. 6.
  8. Manabu, S. et al.: A New and Rapid Method for Determination of Beer-Spoilage Ability of Lactobacilli. J. Am. Soc. Brew. Chem. 55, 1997, s. 137. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Bauer-Hoffmann, R. et al.: Nucleic Acid Isolation and Purification, Boehringer Mannheim GmbH. Biochemica, 1998.