Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2004; 50(4): 97-101 | DOI: 10.18832/kp2004007
V předkládané práci jsou porovnávány laboratorní metody ASBC, EBC a MEBAK předepsané pro stanovení železa rozpustného v pivu (u metody EBC též vápníku a hliníku) z pomocných filtračních prostředků. Tyto uzanční metody se vzájemně liší v podmínkách stanovení. Byl sledován vliv změny parametrů (teplota, pH, extrakční doba, druh piva aj.) na množství rozpustných kovů. Bylo zjištěno, že zkoumané parametry významně ovlivňují stanovený obsah kovů, a proto jednotlivé metody poskytují rozdílné výsledky. Bylo rovněž zjištěno, že při provozních podmínkách se uvolní do piva jen část Fe zjištěného laboratorními metodami. Dále byl proveden monitoring průměrného obsahu kovů rozpustných v pivu z běžně dostupných křemelin a perlitů včetně obsahu toxických kovů. Při provozní filtraci byly naměřeny vyšší hodnoty přestupu železa z křemeliny do piva pouze během první hodiny filtrování.
Zveřejněno: 1. duben 2004