Kvasny Prum. 2004; 50(4): 97-101 | DOI: 10.18832/kp2004007

Obsah a význam kovů v křemelině.Recenzovaný článek

Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Tomáš HORÁK, Martin RATKOŠ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2
2 VŠCHT, FPBT, Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, Technická 5, 166 28 Praha 6-Dejvice

V předkládané práci jsou porovnávány laboratorní metody ASBC, EBC a MEBAK předepsané pro stanovení železa rozpustného v pivu (u metody EBC též vápníku a hliníku) z pomocných filtračních prostředků. Tyto uzanční metody se vzájemně liší v podmínkách stanovení. Byl sledován vliv změny parametrů (teplota, pH, extrakční doba, druh piva aj.) na množství rozpustných kovů. Bylo zjištěno, že zkoumané parametry významně ovlivňují stanovený obsah kovů, a proto jednotlivé metody poskytují rozdílné výsledky. Bylo rovněž zjištěno, že při provozních podmínkách se uvolní do piva jen část Fe zjištěného laboratorními metodami. Dále byl proveden monitoring průměrného obsahu kovů rozpustných v pivu z běžně dostupných křemelin a perlitů včetně obsahu toxických kovů. Při provozní filtraci byly naměřeny vyšší hodnoty přestupu železa z křemeliny do piva pouze během první hodiny filtrování.

Klíčová slova: filtrační prostředky, křemelina, kovy, železo, vápník, hliník

Zveřejněno: 1. duben 2004 

Reference

  1. Kahler, M., Voborský, J.: Filtrace piva. SNTL, 1981.
  2. Voborský, J.: Možnosti aplikace perlitů při filtraci piva. Kvasny Prum. 44, 1998, s. 347. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Batchvarov, V., Velinov, D., Marinova, G.: Perlite partial substitution of kieselguhr for beer filtration. Monatsschr. Brauwiss. 48, 1995, s. 397.
  4. Analytica ASBC, American Society of Brewing Chemists, ASBC, USA, 1999.
  5. Heyse, K.U., Angerer, J., Zobel., P.: Der Einfluss des Eisengehaltes von Filterhilfsmitteln auf die Bierqualität. Brauwelt 119, 1979, s. 1037.
  6. Donhauser, S.: The influence of filter aids on the iron content of the beer. Brauwelt 123, 1983, s. 1226.
  7. Häntze, G., Penot, J.: Eisen in Kieselguhr und Bier. Brauwelt 130, 1990, s. 108.
  8. Portier, F.: Relation between Iron in Filter Aids and Soluble Iron in Beer. Monograph 16, Symposium Separation Processes, Leuven, 1990, s. 240.
  9. Nehradt, F.,Vosseberg, J.: Die Extraktion von Metallionen aus Kieselguhr. Weinwirtschaft Technik, 1992, s. 67.
  10. Zipf, J., Oechsle, D.: Lösliche Mineralstoffe in Filtermitteln. Brauwelt 134, 1994, s. 225-232.
  11. Analytica EBC, 5. European Brewery Convention, 5. vydání. Hans Carl Getränke-Fachverlag Nürnberg 1998.
  12. U.S. Food and Drug Administration, Code of Federal Regulations, Bd. 21, Washington D. C., 1992.
  13. Glas, K., Lutz, T.: Verhalten von Aluminium, Barium und Nickel bei der Filtration. Brauindustrie 82, 1997, s. 490-495.
  14. Brautechnische Analysenmethoden MEBAK, Freising-Weihenstephan, 1998.
  15. Standardní operační postup č. 14, Analytická zkušební laboratoř, VÚPS Praha, 2001.
  16. Standardní operační postup č. 15, Analytická zkušební laboratoř, VÚPS Praha, 2001.