Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2008; 54(2): 30-37 | DOI: 10.18832/kp2008003
Studovaly se změny spekter žlutých, oranžových a žlutočervených oxidačních produktů epikatechinu s typickým absorpčním maximem v okolí 430 nm. K neenzymové tvorbě těchto látek je nutný kyslík, a jejich tvorba se zvyšuje s rostoucím pH a koncentrací kovů Fe2+ a Cu2+. Z těchto důvodů vznikají barevné produkty snáze ve vodě vodovodní, než deionizované. Vzniklá barviva se mohou částečně odbarvovat s klesajícím pH a rostoucí koncentrací redukujících látek. Jednou vytvořené barevné látky nelze zcela vratně zredukovat, čemuž odpovídá model částečně vratné oxidačně-redukční reakce a postupné narůstání barvy modelových roztoků i piva v aerobním i anaerobním prostředí. Oxidované polyfenoly i reduktony mohou při redukci poskytovat další oxidační činidla, např. radikály semichinonů a reduktonů, jejichž vzájemnými reakcemi nevratně vznikají další barevné produkty. Vzájemné reakce mezi oxidovanými polyfenoly a reduktony lze urychlit ozářením viditelným světlem a potom sledovat diferenční spektrofotometrií.
Zveřejněno: 1. únor 2008