Kvasny Prum. 2008; 54(5): 149-151 | DOI: 10.18832/kp2008009

Výroba nealkoholického piva vakuovou destilací.Recenzovaný článek

Václav POTĚŠIL, Vlastimil ZEDEK
1 PIVO Praha, spol. s r. o., Podskalská 10, 128 46 Praha 2
2 Pivovar Černá Hora, a. s., 679 21 Černá Hora 3/5

V poslední době zažívá výroba a prodej nealkoholického piva u nás značný nárůst. Snahou všech výrobců je vyrobit produkt co nejvíce podobný klasickému pivu. Tyto snahy naráží na dva problémy. Prvním je značný vliv alkoholu na chuť piva, druhým při klasické výrobě nealkoholického piva tzv. mladinová chuť. Problém mladinové chuti je již mnohými výrobci zvládnutý, a kvalita nabízených piv se proto výrazně zvýšila. Nahradit alkohol je obtížnější a již v průběhu předběžných zkoušek byl pozorován velký senzorický rozdíl mezi pivem bez alkoholu, tedy s obsahem 0,0 % obj. a pivem, ve kterém byla ponechána povolená hranice alkoholu 0,5 % obj. I přes tento handicap bylo rozhodnuto nechat pivo bez alkoholu, což otevírá další možnosti prodeje. Potvrzením správnosti této cesty je i ocenění nealkoholického piva Forman Zlatou Salimou.

Klíčová slova: nealkoholické pivo, vakuová destilace, pivovice, pivní likér

Zveřejněno: 1. květen 2008 

Reference

  1. Basařová, G. et al.: Pivovarsko-sladařská analytika, část 3, Merkanta, Praha, 1993, s. 664
  2. Výsledky analýz VÚPS, certifikáty č. 11104-11106 ze dne 23. 1. 2008
  3. Užitný vzor, č. zápisu 18126 Zpracováno podle přednášky na 22. Pivovarsko-sladařských dnech, Praha, 1.-2. 11. 2007