Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2008; 54(5): 149-151 | DOI: 10.18832/kp2008009
V poslední době zažívá výroba a prodej nealkoholického piva u nás značný nárůst. Snahou všech výrobců je vyrobit produkt co nejvíce podobný klasickému pivu. Tyto snahy naráží na dva problémy. Prvním je značný vliv alkoholu na chuť piva, druhým při klasické výrobě nealkoholického piva tzv. mladinová chuť. Problém mladinové chuti je již mnohými výrobci zvládnutý, a kvalita nabízených piv se proto výrazně zvýšila. Nahradit alkohol je obtížnější a již v průběhu předběžných zkoušek byl pozorován velký senzorický rozdíl mezi pivem bez alkoholu, tedy s obsahem 0,0 % obj. a pivem, ve kterém byla ponechána povolená hranice alkoholu 0,5 % obj. I přes tento handicap bylo rozhodnuto nechat pivo bez alkoholu, což otevírá další možnosti prodeje. Potvrzením správnosti této cesty je i ocenění nealkoholického piva Forman Zlatou Salimou.
Zveřejněno: 1. květen 2008