Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2008; 54(9): 269-274 | DOI: 10.18832/kp2008015
Olfaktometrické metody se v pivovarské laboratoři využívají pro stanovení průběhu změn chuti piva během jeho stárnutí a provádějí se buď týmem posuzovatelů, nebo počítačem napojeným na tzv. "elektronický nos". Současná legislativa ukládá výrobním závodům povinnost sledovat nejen emise zátěžových plynů produkovaných během výrobních procesů, ale jako novinku zavádí sledování pachových látek v ovzduší. Pro tyto účely byl instalován ve spolupráci s Výzkumným ústavem zemědělské techniky, v.v.i., na Katedře technologických zařízení staveb Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze přístroj pro stanovování koncentrace pachových látek ve vzorcích vzduchu, tzv. olfaktometr. V článku jsou uvedeny první výsledky z olfaktometrických měření pachových látek při vaření rmutu z Výukového a výzkumného pivovaru ČZU v Praze 6-Suchdol, dále byly posuzovány prahové hodnoty pachů (vůní) čerstvě umletého sladu, chmelových peletek a kvasnic.
Zveřejněno: 1. září 2008