Kvasny Prum. 2009; 55(2): 30-36 | DOI: 10.18832/kp2009004

Pivovarská hodnota českých a moravských chmelů ze sklizně 2008.Recenzovaný článek

Alexandr MIKYŠKA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Bylo provedeno vyhodnocení obsahu α- a β-hořkých kyselin chmelů ve sklizni 2008 vČeské republice.Výsledky byly diskutovány v souvislosti s dlouhodobými trendy kvality sklizní českého chmele. Odběrní mapa zahrnula všechny tři pěstební oblasti - žateckou, úštěckou a tršickou oblast. Odrůda Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) byla pěstována na 88,8 % ploch chmelnic v ČR, dalšími významnými odrůdami byly Sládek (4,5 %) a Premiant (5 %). Chmele byly analyzovány metodou EBC 7.7 (HPLC) a všechny výsledky jsou vyjádřeny v % hm. v sušině. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy ŽPČ v České republice byla α = 3,7 % (žatecká oblast 3,8 %, úštěcká oblast 3,8 %, tršická oblast 3,3 %), β = 4,6 %. Hodnota α-hořkých kyselin byla o 0,8 % vyšší v porovnání s rokem 2007 a o 0,1 % vyšší v porovnání s průměrem za 15 let. Obsah β-hořkých kyselin byl o 0,2 % nižší v porovnání s dlouhodobým průměrem. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy Sládek v ČR byla α = 6,6 %, β = 6,1 %. Hodnota α-hořkých kyselin je o 0,2 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let. Hodnota hořkých kyselin odrůdy Premiant byla α = 10,2 %, β = 4,8 %. Hodnota α-hořkých kyselin byla o 1,4 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let.

Klíčová slova: sklizeň chmele, žatecký chmel, hořké kyseliny

Zveřejněno: 1. únor 2009 

Reference

  1. Mikyška, A., Jurková, M.: Pivovarská kvalita a sortimentní spotřeba chmele v České republice. Sborník plných textů a prezentací XVIII. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu, Plzeň, 11. 6.-12. 6. 2008.
  2. Barborka,V.:České chmelařství v přehledech ÚKZÚZ, Chmelařská ročenka 2009, VÚPS, Praha, 2008, 160-175.
  3. Barborka, V.: Odrůdová skladba chmele, Chmelařská ročenka 2009, VÚPS, Praha, 2008, 176-177.
  4. Svaz pěstitelů chmele ČR, Tisková zpráva 7. 12. 2008.
  5. Mikyška, A., Jurková, M., Poledníková, M.: Pivovarská hodnota českých a moravských chmelů ze sklizně 1999. Kvasny Prum. 45, 1999, 300-301.
  6. Čejka, P., Kellner, V., Čepička, J.: Mezilaboratorní zkoušení analýz chmele. Kvasny Prum. 44, 1998, 362-365. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Analytica EBC, Hans Carl Getränke Fachverlag, Nürenberg, 1998, 7.7.
  8. Mikyška, A., Jurková, M.: Pivovarská hodnota českých a moravských chmelů ze sklizně 2007. Kvasny Prum. 54, 2008, 38-40.
  9. Nesvadba, V., Krofta, K.: Atlas českých odrůd chmele, Chmelařský institut, Žatec, 2000.