Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2009; 55(2): 30-36 | DOI: 10.18832/kp2009004
Bylo provedeno vyhodnocení obsahu α- a β-hořkých kyselin chmelů ve sklizni 2008 vČeské republice.Výsledky byly diskutovány v souvislosti s dlouhodobými trendy kvality sklizní českého chmele. Odběrní mapa zahrnula všechny tři pěstební oblasti - žateckou, úštěckou a tršickou oblast. Odrůda Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) byla pěstována na 88,8 % ploch chmelnic v ČR, dalšími významnými odrůdami byly Sládek (4,5 %) a Premiant (5 %). Chmele byly analyzovány metodou EBC 7.7 (HPLC) a všechny výsledky jsou vyjádřeny v % hm. v sušině. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy ŽPČ v České republice byla α = 3,7 % (žatecká oblast 3,8 %, úštěcká oblast 3,8 %, tršická oblast 3,3 %), β = 4,6 %. Hodnota α-hořkých kyselin byla o 0,8 % vyšší v porovnání s rokem 2007 a o 0,1 % vyšší v porovnání s průměrem za 15 let. Obsah β-hořkých kyselin byl o 0,2 % nižší v porovnání s dlouhodobým průměrem. Průměrná hodnota obsahu hořkých kyselin odrůdy Sládek v ČR byla α = 6,6 %, β = 6,1 %. Hodnota α-hořkých kyselin je o 0,2 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let. Hodnota hořkých kyselin odrůdy Premiant byla α = 10,2 %, β = 4,8 %. Hodnota α-hořkých kyselin byla o 1,4 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let.
Zveřejněno: 1. únor 2009