Kvasny Prum. 2009; 55(2): 42-45 | DOI: 10.18832/kp2009006

Kvasinky a etanol vo vinárstve.Recenzovaný článek

Katarína FURDÍKOVÁ, Fedor MALÍK, Dušan SLUGEŇ
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava, Radlinského 9, 812 37 Bratislava, Slovenská republika

Autori sa v článku zaoberajú rôznymi účinkami etanolu na kvasinky počas fermentácie a obrannými mechanizmami voči nim. Alkoholová fermentácia je z pohľadu vinárskej technológie najdôležitejšou fázou výroby vína. Etanol je z pohľadu kvasinky nebezpečný metabolický produkt. Inhibuje rast buniek, ich viabilitu aj výťažok fermentácie. Štúdium etanoltolerancie kvasiniek je zložité, lebo na organizmus pôsobí veľa inhibičných vplyvov súčasne. Druh Saccharomyces cerevisiae sa všeobecne považuje za etanoltolerantný.

Klíčová slova: kvasinky, etanol, etanoltolerancia

Zveřejněno: 1. únor 2009 

Reference

  1. Kocková-Kratochvílová, A.: Kvasinky a kvasinkovité organizmy, ALFA, Bratislava, 1982.
  2. Škárka, B., Ferenčík, M.: Biochémia, ALFA, Bratislava, 1983.
  3. Bózner, A. et al.: Cytológia.Vydavateľstvo Osveta, 1992, 80-230.
  4. Kyung Man You, Rosenfield, C. L., Knipple, D. C.: Ethanol Tolerance in the Yeast Saccharomyces cerevisiae Is Dependent on Cellular Oleic Acid Content. Applied and Environmental Microbiology, Mar. 2003, 1499-1503. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Ghareib, M., Youssef, K. A., Khalil, A. A., 1988: Ethanol tolerance of S. cerevisiae and its relationship to lipid content and composition. Folia Microbiol. 33, 447-452. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Pratt, P. L., Bryce, J. H., Stewart, G. G.; 2003:The Effect of Osmotic Pressure and Ethanol on Yeast Viability and Morphology. J. Inst. Brew. 109, 218-228. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Costa, V., Amorim, M. A., Reis, E., Quintanilha, A., Moradas-Ferreira, P.: Mitochondrial superoxide dismutase is essential for ethanol tolerance of Saccharomyces cerevisiae in the post-diauxic phase. Microbiology 143, 1997, 1649-1656. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Pereira, M. D., Eleutherio E. C. A., Panek, A. D.: Acquisition of tolerance against oxidative damage in Saccharomyces cerevisiae. BMC Microbiology, 2001, 1-11. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Lodish, H.: Molecular Cell Biology, Sixth Edition. W. H. Freeman and comp, 2004.