Kvasny Prum. 2010; 56(3): 127-130 | DOI: 10.18832/kp2010017

Antioxidační aktivita enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene jarního.Recenzovaný článek

Natálie BŘEZINOVÁ BELCREDI, Jaroslava EHRENBERGEROVÁ, Kateřina VACULOVÁ
1 Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
2 Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s. r. o., Havlíčkova 2787/121, 767 01 Kroměříž

Aktivita antioxidačního enzymu superoxiddismutasy (SOD) byla stanovena u vzorků zrna 12 odrůd a linií ječmene jarního vypěstovaného na dvou lokalitách (Žabčice, Kroměříž). V roce 2005, 2007 a 2008 byly polní pokusy založeny na lokalitě Žabčice ve dvou systémech pěstování (s aplikací pesticidů, bez aplikace pesticidů) a na lokalitě Kroměříž bez aplikace pesticidu. Aktivita SOD byla průkazně ovlivněna odrůdami/liniemi, lokalitami, roky a jejich interakcemi. Způsob ošetření neměl statisticky významný vliv na aktivitu SOD. Významně vyšší aktivita SOD (P = 0,05) byla u bezpluché linie KM 1057 (143 U.g-1 v sušině) oproti celému souboru z obou lokalit pěstování. Naopak významně nižší aktivitu měla bezpluchá odrůda Merlin (62 U.g-1 v sušině) ve srovnání s ostatními odrůdami/liniemi. Sladovnické odrůdy doporučené pro výrobu Českého piva Bojos a Tolar měly rovněž vyšší aktivitu SOD v zrnu.

Klíčová slova: ječmen, enzym, superoxiddismutasa, SOD, lokality, ošetření

Vloženo: 19. listopad 2009; Přijato: 7. leden 2010; Zveřejněno: 1. březen 2010 

Reference

  1. Bhatty, R. S.:The Potential of Hull-less Barley - A Review. Cereal Chem. 63, 1986, 97-103.
  2. Boivin, P.: Pro- and anti-oxidant enzymatic activity in malt. Cerevisia 20, 2001, 109-115.
  3. Piterková, J., Tománková, K., Luhová, L., Petřivalský, M., Peč, P.: Oxidativní stres: Lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chem. Listy 99, 2005, 455-466.
  4. Meng de J., Lu, J., Fan, W., Dong, J. J., Lin, Y., Shan, L. J.: Control of Superoxide Dismutase Activity During Malting Using Plackett-Burman and Box-Behnken Experimental Design and Its Effect on Reducing Power ofWort.J.Inst.Brew.113, 2007, 365-373. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Havlová, P.: Hydrolytické a oxidoredukční enzymy ječného sladu. ÚZPI, Praha, 1999.
  6. Racek, J.: Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. Houdek L., Lipovská D. (eds.), 1.vyd., Praha: Galén, 2003, 90 s.
  7. Bamforth, C.W., Parsons, R.: New Procedures to Improve the Flavor Stability of Beer. J. Am. Soc. Brew. Chem. 43, 1985, 197-202. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Bowler, C., Montagu, V. M., Inze, D.: Superoxide Dismutase and Stress Tolerance. Annual Review of Plant Physiol. and Plant Mol. Biol. 43, 1992, 83-116. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Zima, T., Štípek, S., Tesař, V., Pláteník, J., Crkovská, J.: Volné radikály - reaktivní formy kyslíku, antioxidační látky a antioxidační terapie. Remedia 6, 1996, 35-58.
  10. Giannopolitis C. N., Ries S. K.: Superoxide Dismutase I. Occurrence in Higher Plants. Plant Physiol. 59, 1977, 309-314. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Bamforth, C. W.: Superoxide-dismutase in Barley. J. Inst. Brew. 89, 1983, 420-423. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Belcrediová, N., Ehrenbergerová, J., Havlová P.: Enzym superoxid dismutasa v zrnu ječmene a sladu. Acta Univ. Agric. et Silvic. Mendel. Brun. 54, 2006, 7-14. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Březinová Belcredi, N., Ehrenbergerová, J., Prýma, J., Havlová, P.: Stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy pomocí Soupravy Ransod v rostlinném materiálu. Chem. Listy 101, 2007, 504-508.
  14. Březinová Belcredi, N., Kopáček, J., Ehrenbergerová, J., Prýma, J., Paulíčková, I., Vaculová, K.: Využití zelené biomasy ječmene jarního.In Cerkal, R., Vejražka, K., Hrstková, P., Středa, T.- MZLU pěstitelům 2007. Žabčice. Brno: MZLU Brno, 2007, 28-31.
  15. Malachová, A., Hajšlová, J., Ehrenbergerová, J., Kostelanska, M., Zachariášová, M., Urbanová, J., Cerkal, R., Šafránková, I., Marková, J., Březinová Belcredi, N., Vaculová, K., Hrstková, P.: Fusariové mykotoxiny v zrnu ječmene jarního a jejich přenos do sladu. Kvasny Prum. 56, 2010, 131-137. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Březinová Belcredi, N., Marková, J., Ehrenbergerová, J., Prýma J., Vaculová, K., Lancová, K., Hajšlová, J.:Antioxidant and Mycotoxins in Barley Grain. In Ugarćić-Hardi, Ž. Proceedings of 4th International Congress FLOUR - BREAD'07 and 6th Croatian Congress of Cereal Technologists. J. J. Strossmayer University of Osijek, Croatia: Faculty of Food Technology, 2008, 248-253.
  17. Ehrenbergerová, J., Březinová Belcredi, N., Kopáček, J., Melišová, L., Hrstková, P., Macuchová, S., Vaculová, K., Paulíčková, I.: Antioxidant enzymes in barley green biomass. Plant Food Hum. Nutr. 64, 2009, 122-128. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Havlová, P., Belcrediová, N., Ehrenbergerová, J.: Monitoring of Superoxide dismutase Enzyme Activity in Barley Grain and Malt. In Horna, A. The Abstracts Book Vitamins 2005 - Targeted Nutritional Therapy., 1. vyd. Pardubice, Czech Republic: Univerzita Pardubice, 2005, s. 83.
  19. Gupta, A. S., Heinen, J. L., Holaday, A. S., Burke, J. J., Allen, R. D.: Increased Resistance to Oxidative Stress in Transgenic Plants that Overexpress Chloroplastic Cu/Zn Superoxide Dismutase. In Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 90, 1993, 1629-1633. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Březinová Belcredi, N., Ehrenbergerová, J., Benešová, K., Vaculová, K: Variabilita aktivity vitamínu E v zrnu ječmene jarního. Kvasny Prum. 56, 2010, 88-92. Přejít k původnímu zdroji...