Kvasny Prum. 2011; 57(9): 326-329 | DOI: 10.18832/kp2011036

MEPS a jeho použití při přípravě vzorků.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Josef DVOŘÁK, Danuša HAŠKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Významnou úlohu při stanovování senzoricky aktivních látek v pivu zaujímá plynová chromatografie. Před vlastním plynově chromatografickým
stanovením je však nutné stanovované látky vyextrahovat, zakoncentrovat a eventuálně přečistit. Za tímto účelem byla během
posledních dvaceti let vyvinuta řada technik pro přípravu vzorků, které mohou nahradit dosud používané klasické postupy. Tyto postupy
zahrnují off-line a on-line metody a jsou založeny jak na důkladné extrakci látek, tak na principech ustanovení rovnováhy. Tato práce se
zabývá popisem nového postupu známého pod označením MEPS (microextraction by packed sorbent) a jeho možného použití v pivovarské
analytice.

Klíčová slova: MEPS, plynová chromatografie, příprava vzorků, pivo, pivovarská analytika

Vloženo: 20. červen 2011; Přijato: 4. srpen 2011; Zveřejněno: 1. září 2011 

Reference

  1. De Koning, S., Janssen, H.G., Brinkman, U.A.T.:Modern methods of sample preparation for GC analysis. Chromatographia 69, 2009, 33-78. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V., Dvořák, J., Hašková, D.: Possibilities of utilization of modern sample preparation methods for gas chromatographic of beverages and especially beer. Part I. - literature review. Kvasny Prum. 56, 2010, 358-366. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Čulík, J., Figalla, K., Horák, T., Kellner, V.: Stanovení vyšších senzoricky aktivních alkoholů v pivě pomocí extrakce na pevné fázi a kapilární plynové chromatografie. Kvasny Prum. 45, 1999, 4-7. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Čulík, J., Horák, T., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V, Dvořák, J.: Stanovení aromatických alkoholů v pivu s využitím metody extrakce na pevné fázi (SPE) a detekce pomocí spojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC-MS). Část I. - Vypracování a validace vhodné analytické metody. Kvasny Prum. 55, 2009, 177-186. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Čulík, J., Horák, T., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V, Dvořák, J.: Stanovení aromatických alkoholů v pivu s využitím metody extrakce na pevné fázi (SPE) a detekce pomocí spojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC-MS). Část II. - Obsah aromatických alkoholů v českých pivech. Kvasny Prum. 55, 2009, 273-277. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Jurková, M., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Čejka, P.: Rychlá a účinná izolace iso-α-hořkých kyselin z piva metodou SPE. Kvasny Prum. 49, 2003, 258-259. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Hage, T.: Free fatty acids in beer - the use of a Binder-phase column in the extraction of free fatty acids for gas chromatographic essay.Proc.Fourth European Conference on Food Chemistry,Volume 1, Loen, Norway, June 1-4, 1987, s. 106-110.
  8. Gomis, D. B., Alvarez, M. D., Naredo, L. S., Alonso, J. J. M.: High - Performance Liquid Chromatographic Determination of Furfural and Hydroxymethylfurfural in Apple Juices and Concentrates, Chromatografia 32, 1991, 45-48. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Pejin, J., Grujic, O., Markov, S., Kocic-Tanackov, S.: Application of GC/MS Metod using SPE columns for quantitative determination of diacetyl and 2,3-pentanedione during beer fermentation. J. Am. Soc. Chem. 64, 2006, 52-60. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Dvořáková, M., Hulín, P., Karabín, M., Dostálek, P.: Determination of polyphenols in beer by an effective method based on solid detection. Czech J. Food Sci. 25, 2007, 182-188. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Massey, R., Dennis, M. J., Pointer, M., Key, P. E.: An investigation of the levels of N-nitrosodimethylamine, apparent total N-nitroso compounds and nitrate in beer. Food Addit. Contam., 7, 1990, s. 605-615. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Horák, T., Čulík, J., Kellner, V., Jurková, M., Čejka, P.:Využití SPE při stanovení chlorfenolů ve varní vodě a pivu. Kvasny Prum. 54, 2008, 2-5. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Moors, M., Teixeira, C. R. R. R., Jimidar, M., Massart, D. L.: Solid-phase extraction of the preservatives sorbic acid and benzoic acid and the artificial sweeteners aspartame and sacharin. Anal. Chim. Acta 255, 1991, 177-186. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Čadková, D., Čulík, J., Jurková, M.: Stanovení umělých sladidel v pivu. Kvasny Prum. 42, 1996, 243-244. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Abdel-Rehim, M.: New trend in sample preparation: on-line microextraction in packed syringe for liquid and gas chromatography applications: I. Determination of local anaesthetics in human plasma samples using gas chromatography-mass spectrometry. J. Chromatogr. B Analyt. Technol. Biomed. Life Sci. 801, 2004, 317-321. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Comentary: Microextraction by packed sorbent in bioanalysis. Bioanalysis 1, 2009, 687-691. Přejít k původnímu zdroji...
  17. SGE, www.sge.com
  18. Thurman, E. M., Mills, M. S.: Solid-phase extraction, principles and practice. Wiley, New York, 1998.
  19. Blomberg, L. G.: Two new techniques for sample preparation in bioanalysis: Microextraction in packed sorbent (MEPS) and use of a bonded monolith as sorbent for sample preparation in polypropylene tips for 96-well plates. Anal. Bioanal. Chem. 393, 2009, 797-807. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Altun, Z., Abdel-Rehim, M.: Study of the factors affecting the performance of microextraction by packed sorbent (MEPS) using liquid scintillation counter and liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Anal. Chim. Acta. 630, 2008, 116-123. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V.: Application of SPE and SPME in analysis of beer. Kvasny Prum. 52, 2006, 78-82. Přejít k původnímu zdroji...