Kvasny Prum. 2011; 57(9): 337-344 | DOI: 10.18832/kp2011038

Posklizňové dozrávání vybraných odrůd jarního ječmene v roce 2010.Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA
VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno

V roce 2010 téměř všechny sledované odrůdy dosáhly hodnoty energie klíčení 3 týdny po dosažení plné zralosti vyšší než 85 %. Pouze dvě odrůdy (Aksamit, Marthe) měly hodnotu energie klíčení nižší než 85 %. U několika odrůd dochází v následujících týdnech k poklesu hodnoty energie klíčení. Pokles hodnot energie klíčení svědčí o tom, že zrno některých odrůd bylo v průběhu sklizně poškozeno porůstáním. V roce 2010 byl problém s porůstáním ve srovnání s předchozími lety častější. Mezi odrůdami existují značné rozdíly v intenzitě klíčení charakterizované rychlostí a indexem klíčení. Ve sklizňovém roce 2010 byla rychlost klíčení, 3 týdny po dosažení plné zralosti, téměř u všech odrůd vyšší než 65 %. Pouze odrůdy Aksamit a Marthe měly rychlost klíčení nižší než 65 %. Proměnlivost energie klíčení i znaků popisujících intenzitu klíčení byla ovlivněna výrazným způsobem lokalitou.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, posklizňové dozrávání, klíčení

Vloženo: 4. květen 2011; Přijato: 5. srpen 2011; Zveřejněno: 1. září 2011 

Reference

  1. Benech-Arnold, R. L.: Bases of pre-harvest sprouting resistance in barley:Physiology, molecular biology and environmental control of dormancy in barley grain. In: Barley science. Recent advances from molecular biology to agronomy of yield and quality.Food Product Press. New York 2002.
  2. Bewley, J. D., Black, M.: Physiology and Biochemistry of Seeds in Relation to Germination. Vol. 2 Viability. Dormancy and Environmental Control. Springer - Verlag, Berlin, 375 s, 1982. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Basařová, G. (ed.): Pivovarsko-Sladařská analytika 1. Merkanta, Praha 1992.
  4. Psota, V., Šusta, J., Kosař, K.: Homogenita a modifikace sladu II. Klíčení zrna, chuť piva. Kvasny Prum. 44, 1998,:126-129. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Psota, V., Šebánek, J.: Role fytohormonů v klíčení a sladování. Studijní Informace. Mimo řady, ÚZPI, Praha 1999.
  6. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  7. Kastner, J.: Zpracování sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/15. VÚPS Brno 1976.
  8. Kastner, J.: Zpracování ječmenů a sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/2, VÚPS Brno 1977.
  9. Kastner, J.: Vliv odrůdy na délku posklizňového dozrávání se zvláštním zřetelem na výhledové odrůdy.Urychlení posklizňového dozrávání ječmenů. Dílčí zpráva 3b/2, VÚPS Brno, 1979.
  10. Cochrane, M. P.: Effects of temperature during grain development on the germinability of barley grains. Aspects Appl. Biol. 36:10313, 1993.
  11. Woonton, B.W., Jacobsen, J.V., Sherkat, F., Stuart, I.M.:Changes in Germination and Malting Quality During Storage of Barley. J. Inst. Brew. 111(1), 33-41, 2005. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Sachambula, L., Psota, V., Dvořáčková, O.: Kvalita zrna jarního ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2010. Kvasny Prum. 57, 2011, in print. Přejít k původnímu zdroji...