Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2011; 57(9): 337-344 | DOI: 10.18832/kp2011038
V roce 2010 téměř všechny sledované odrůdy dosáhly hodnoty energie klíčení 3 týdny po dosažení plné zralosti vyšší než 85 %. Pouze dvě odrůdy (Aksamit, Marthe) měly hodnotu energie klíčení nižší než 85 %. U několika odrůd dochází v následujících týdnech k poklesu hodnoty energie klíčení. Pokles hodnot energie klíčení svědčí o tom, že zrno některých odrůd bylo v průběhu sklizně poškozeno porůstáním. V roce 2010 byl problém s porůstáním ve srovnání s předchozími lety častější. Mezi odrůdami existují značné rozdíly v intenzitě klíčení charakterizované rychlostí a indexem klíčení. Ve sklizňovém roce 2010 byla rychlost klíčení, 3 týdny po dosažení plné zralosti, téměř u všech odrůd vyšší než 65 %. Pouze odrůdy Aksamit a Marthe měly rychlost klíčení nižší než 65 %. Proměnlivost energie klíčení i znaků popisujících intenzitu klíčení byla ovlivněna výrazným způsobem lokalitou.
Vloženo: 4. květen 2011; Přijato: 5. srpen 2011; Zveřejněno: 1. září 2011