Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(2): 22-30 | DOI: 10.18832/kp2014003
Článek pojednává o měření změn hmotnosti láhve piva po jejím otevření a přídavku práškovitých nebo pevných materiálů do piva nebo po jeho elektrolýze. Pokles hmotnosti láhve odpovídá úniku CO2 i ostatních těkavých látek včetně vodní páry. Únik CO2 po přídavku práškovitých materiálů klesal s jejich zvlhčením. Jako makro- model pro uvolňování CO2 ze sycených nápojů se použily částečně smáčitelná pryžová zátka a silikonová zátka s hydrofobním povrchem. Pryžová zátka v pivu zvyšovala rychlost úniku CO2 z piva, přičemž tato schopnost neklesala ani s jejím namočením, povařením, pasterací, pobytem v uzavřené láhvi nebo v kvasící mladině. Uvolňování CO2 z piva lze vyvolat mechanickým pohybem piva nebo jeho elektrolýzou. Intenzita přenosu CO2 z kapaliny do plynné fáze závisí na vlastnostech povrchu pevných částic i vlastnostech kapaliny.
Vloženo: 25. říjen 2013; Přijato: 6. leden 2014; Zveřejněno: 1. únor 2014